2011. augusztus 21., vasárnap

Paradicsomok

52,7 dkg

Koktélparadicsom
Lucullus paradicsom

Szilva (Besztercei)


Gyümölcse szeptember elejétől szeptember végéig szüretelhető.
Kiváló íze és magas beltartalmi értéke miatt minden célra megfelel.
Jellegzetes apró, megnyúlt gyümölcsöket nevel. Tömege 18-22 gr., átmérője 28-30 mm közötti.
Héja sötétkék és hamvas. Húsa kemény, sárga, magvaváló. Magas cukor- és savtartalma kiváló ízt biztosít.
Későn nyíló virágai nagy részben öntermékenyülők. Későn fordul termőre. Bőtermő, de szakaszosságra hajlamos. Száraz termőhelyen a termések hullása fokozódik.

Körte (Piros Klapp)


Körte (Vilmoskörte)

Vilmoskörte
A világon a legelterjedtebb körtefajta. Hazánkban a 'Bosc kobak' után a legnagyobb arányban termesztik. Augusztus második-harmadik dekádjában szedhető. Tárolótól függően 1-3 hónapig is eltartható. Gyümölcse nagy 160-220gr.-os. Gyümölcshéja éretten szép sárga, napos oldalon enyhén pirosas színeződésű, vékony. Húsa fehér, olvadó, bőlevű, illatos, édes-savanykás ízű, muskotályos zamatú. Feldolgozás során szép világos marad a gyümölcshús színe. Fája közepes növekedési erélyű, közepesen sűrű koronát nevel. Korán termőre fordul, évente rendszeresen terem. A nagyobb téli lehűléseket károsodás nélkül elviseli.

Szeder (Tüskétlen fekete szeder, Thornfree)

Kertekben, kiskertekben is jól szaporítható és termelhető többek közt a támrendszert igénylő tüskétlen fekete szeder. Egy tövön akár 10-12 kg gyümölcs is megterem. A tüskementes szeder dísznövénynek sem utolsó, hiszen mutatós fehér virágaival, később vörös, illetve éretten fekete terméseivel kertünk színpompás dísze lehet.

Magyarországon legnagyobb felületen termesztett fajta. Késői érésű, jól szállítható, friss fogyasztásra, gyorsfagyasztásra és feldolgozásra egyaránt alkalmas. Érése augusztus elején kezdődik és a fagyokig tart. A termés néhány százaléka gyakran nem érik be a fagyok miatt, de még így is rendkívül bőtermő. Gyümölcse nagy, kúpos, fényes fekete. Húsa kemény, íze kellemesen savanykás. A korán leszedett termés a hűtés során kivörösödik. Vesszői nagyon erős növekedésűek, a bokor megújuló képessége jó. 
Padlizsán