2012. március 27., kedd

Citromlepke (Gonepteryx rhamni) hím

Citromlepke (Gonepteryx rhamni) hím
(A nőstény fehér színű hasonló barna foltokkal.)
 Szeretem a kertet. :) Itt mindig történik valami érdekes. Ma egy gyönyörű sárgászöld pillangót láttam. Citromlepke volt. (Remélem pontos az azonosítás!)  Néhány percig vele tartottam. Alig ért az egyik virághoz, máris repült tovább. Szállj, csak szállj tovább! :)Néhány információ a citromlepkéről. Forrás: Wikipédia

"A citromlepke (Gonepteryx rhamni) a rovarok (Insecta) osztályának a lepkék (Lepidoptera) rendjéhez, ezen belül a fehérlepkék (Pieridae) családjához tartozó faj.

A citromlepke szinte egész Európában előfordul, északra Dél-Skandináviáig, valamint a mérsékelt égövi ázsiai területeken az Usszuriig. Északnyugat-Afrikában is megtalálható. Az első tavaszi lepkék egyike. Élőhelyének pusztítása veszélyezteti a fajt.

A citromlepke szárnyának fesztávolsága maximum 57 milliméter. A hím szárnyának felső oldala ragyogó élénksárga. Az első szárnyon jellegzetes bemélyedések vannak, a hátsó szárnya enyhén cakkozott. A nőstény szárnyának felső oldala sárgásfehér, ezért röptében gyakran összetévesztik a káposztalepkével. Mindkét nem szárnyának közepén narancsszínű folt található.
A kifejlett rovar szájszerve szívó, a hernyóé rágó. A hernyó zöld, középen kissé megvastagodott, oldalán fehér csíkkal.

A citromlepke elsősorban a napfényes erdők lakója, de mivel jól repül, ligetekben, réteken, fenyéreken, kertekben és más kultúrterületeken is találkozhatunk vele, a hegységekben 2000 méterig.
A lepke többnyire egyedül repül szép időben. Az imágó nektárt és szerves anyagok nedvét fogyasztja, a hernyó varjútövis (Rhamnus cathartica), kutyabenge (Frangula alnus) és madárberkenye (Sorbus aucuparia) levelével táplálkozik. A lepke a kankalin (Primula sp.) virágába mélyeszti a szívókáját, hogy hozzájusson a nektárhoz. Ezzel virágport is felvesz, amit egy másik virágra juttatva segíti tápláléknövényének terjedését. Gyakran a borostyánban telel át, ahol jól elrejti világos sárgászöld alja és szárnyának kidomborodó erezete.
A párzási időszak északon kora tavasszal van, délen később. Északon két generációja fejlődik ki, délen három — az utolsó generációk csak a következő évben párzanak. A petéből 7-14 nap alatt fejlődik ki. A hernyóállapot 3-7 hétig, a bábállapot 12-15 napig tart. Az imágó 9 hónapig él; eközben áttelel. Az áttelelt egyedek már március elején megjelennek, sőt néha enyhe februári napokon is láthatók, és májusig repülnek. Az új nemzedék júniustól októberig repül.
 Legközelebbi rokona a dél-európai kleopátralepke (Gonepteryx cleopatra)."