2012. április 27., péntek

Újabb látogató(k)

 Este volt. Az utcai lámpa fénye beszűrődött a kertbe. A madarak már pihenőre tértek.   Csend ölelte körül a kertet.  A csillagok álmosan tekintettek rám. Lassan én is nyugovóra térek.-gondoltam, amikor furcsa, neszező hangot hallottam a talajetető felől. Ott, egy körülbelül 20 cm hosszú  és 10 cm magas állatot láttam.
Ahogy megmozdultam, az állat észrevett és gyorsan elszaladt, egyenesen a madáretető melletti rózsabokorba. A zseblámpa fényénél -legnagyobb meglepetésemre- egy sünt találtam.

Második nap alkonyatkor a kút melletti cserjésben szuszogó, morgó hangot hallottam. Vajon mi lehet?
A bokor alá kukucskálva egy sünt pillantottam meg.
 Keleti  vagy Európai  sün . Vajon melyik lehet? 
Megjegyzem, a sün védett állat. Eszmei értéke 10 000,-Ft. 
Harmadik nap már vártam az estét. Jött a sün! A virágzó cserjesor alatt hangosan fújtatva, puffogó   hangot adva közelítette meg a talajetetőt. Egyre közelebbről hallatszott a hangja. Olyan volt, mintha hangosan, erősen szimatolna. A cserjesor végénél percekig várt, majd ügyesen felmászott egy lépcsőn és már futott is az etetőhöz.
Újabb meglepetés! 15 perc múlva még három sün érkezett. Szaladtak le a kertből és keresztül-kasul futkostak a kerti úton. Egy sünnek is nagyon örültem, de négynek! :)

Negyedik nap már számítottam rá, hogy legalább egy sünt látok.
A kerti munkával később végeztem, mert fél szemmel már a sünt kerestem. :) A szerszámos kamrában villanyt kapcsoltam. Helyére kerültek a szerszámok. A nyitott ajtón keresztül kiszűrődő  fény megvilágította az etetőt. ...és akkor jött a sün. Egyenesen felém, az etető felé.  1 méterre volt tőlem. Ilyen közelről még soha sem láttam. Nagyon aranyos volt.
Az almából nem evett, inkább a napraforgót ropogtatta. :)

A sünnel kapcsolatban fontos tudnivalókat, érdekességeket Wikipédián és a sünbarát.hu oldalon olvashatsz.