2012. november 2., péntek

Mi van az odúban? Őszi nagytakarítás...

Február 26-án az általunk készített madárodúk készítéséről és kihelyezéséről írtam.

Gyorsan repül az idő! Szerencsére nemcsak az idő, hanem már azok a madarak is gyorsan repülnek, amelyek az odúkban cseperedtek fel. :)
Örömmel írom, hogy egy kivételével mindegyik odú lakóra talált, költőhely volt és tudomásunk szerint mindegyikből szerencsésen kirepültek a madarak.

A téli madáretetés során meglepődve tapasztaltam, hogy a nagyobb számú 30-40 énekesmadár mellett alig akadt 2-3 veréb. Azt hiszem, költést illetően nálunk a verebek behozták lemaradást. 8 madárodút helyeztünk ki, abból az első költésnél egyben 2 házi rozsdafarkú, egyben 3 db széncinege, öt odúban verebek látták meg a napvilágot. Másodköltésnél a széncinege helyét elfoglalta a (védett) veréb.  Bízom benne, hogy a verebek nem fogják elüldözni az énekesmadarakat! Szerencsére a házi rozsdafarkú zavartalanul költhetett.

A madarak szorgalmasan gondoskodtak a fiókákról. Mi pedig férjemmel óvó szemmel és örömmel figyeltük őket. Leírhatatlan érzés, amikor az addig csendes odúk madárcsipogástól hangos kis dobozzá váltak, amikor a fiókák kikukucskáltak a röpnyíláson és amikor megtették az első szárnycsapásokat.
Még vissza-visszatértek az odúba, egyszer még a csúszka is szeretett volna az üres odúba bekukkantani, de két harcias veréb elkergette.

Szeptember végén kitakarítottam az odúkat a zsanérokat megolajoztam.
Szerencsére darázsfészket nem találtam.
A házi rozsdafarkú odújában gondosan megépített mohával bélelt puha fészekre leltem. A széncinege fészke hasonló volt, de még puhábban bélelt.
A veréb szinte teljesen teletömte az odúkat tollakkal, száraz füvekkel. Odújában a két költési időszak fészke jól elkülönült egymástól.
Az odúk már tiszták, téli menedékként várják "kis barátainkat". 
Jó érzés tenni a madarakért is. :)
Ha lehetőségünk van rá, segítsünk rajtuk!
Itt költött a széncinege.
Széncinege fiókáival

A házi rozsdafarkú élelmet hoz a fiókáinak.
Házi rozsdafarkú fiókák a C típusú odúban.
Kirepültek a házi rozsdafarkú fiókák.
Egy kis pihenő.
Veréb eteti a fiókáit.
A berepülőnyíláson keresztül két veréb fióka látszik. 
Úgy látszik, megtelt odú.

Szorgalmasan gyűjtögetett a veréb.
Egy fészek. /Talán rigó fészek lehet.)
A fészek mellett galagonya.