2013. február 1., péntek

FRISSÍTVE! Kertem állatai - Énekes rigó (Turdus philomelos) védett


Találtam a kertben néhány kék színű barna pettyes tojáshéjat. Szerettem volna tudni, hogy került ki a fészekből és milyen állaté lehet. Azután néhány nap múlva a kert cserjés részében véletlenül rábukkantam az énekes rigó fészkére. Nagyon meglepődtem, amikor a fészekbe pillantottam. Gondosan megépített, csésze alakú,  fészekben megláttam az énekes rigó kék színű, barna pettyes tojásait és három fiókát. Nagy volt az örömöm. Néhány másodpercem maradt a fotózásra, igyekeznem kellett. Ennyit sikerült  a látottakból megörökítenem.
Nagyon szeretem az énekes rigó különleges, dallamos hangját. Itt meghallgathatod! 
http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:3bkYz9FBoS0J:www.ribizli.hu/madarhangok.htm+%C3%A9nekes+rig%C3%B3&cd=6&hl=hu&ct=clnk&gl=hu&source=www.google.hu


FRISSÍTÉS (2013. 02.01.)
A madár fészkét belülről néhány pillanatig láttam. Arra gondoltam sárral van kikenve. A tévhitet, néhány perce, a Madárleső Webkamerák oldalán hozzászólásával Zsoldos Árpád eloszlatta.
Árpád Zsoldos " Pudvás fa, amelyet a madár a nyálával és némi vízzel keverve péppé morzsol. Ez kiváló hőszigetelő anyag, tulajdonképpen ez is a funkciója."

Ezúton is köszönöm Zsoldos Árpádnak a hozzászólását, az ismeretterjesztést.